EL, el, el

Det senaste året har jag och personer runt om kring mig upplevt en väldigt massa incidenter som har kretsat kring el – detta har varit allt från strömavbrott hemma, på jobbet till att en granne här i området fick en rejäl elstöt och behövde föras till sjukhus. Alla dessa incidenter har gett mig en tankeställare och fått mig att inse på nytt hur lite jag faktiskt vet om elektricitet och dess innebörd. Det var här jag beslutade mig för att ta kontakta med både en elektriker från Bromma och en elektriker från Årsta för att be dem lära mig lite mer om el och dess risker, och nu vill jag dela med mig av mina insikter.

Strömavbrott

Som de. flesta kanske redan vet kan strömavbrott orsakas av ett flertal olika faktorer. Men de absolut vanligaste orsakerna är ofta så kallade, väderrelaterade problem, som exempelvis blixtnedslag, ett tekniska fel i elnätet, eller en klassisk överbelastning. Men ibland kan problemen också uppstå på grund utav mindre saker, exempelvis som trasiga säkringar eller elledningar som skadats. Att vara förstådd och medveten om vilka faktorer som kan göra dessa strömavbrott kan hjälpa oss en bit på traven när det kommer till att ha en bättre förberedelse och ibland även förebygga strömavbrott.

Något som elektriker från Årsta verkligen betonade var att vi människor tar elektricitet för givet, trots att den vid många tillfällen kan vara livsfarligt. En lätt och oförberedd kontakt med olika strömförande delar eller föremål kan snabbt leda till allvarliga skador, och i absolut värsta fall, ett dödsfall. Min granne hade en otäckt olycka med hennes elektricitet i hemmet under en renovering, och det fick mig att inse återigen hur farligt el och ström faktist är.

Egenutbildning

Min första plan var faktist att anordna en liten utbildningssession hemma hos mig i vardagsrummet. Detta skulle ske i samband av att de elektrike rjag kontakta kom över och pratade med oss grannar. Tanken var egentligen att skapa en interaktiv, rolig och praktisk stund en kvällskvist med en varsin kopp kaffe, och få en liten utbildning där vi alla kunde lära oss något viktigt tillsammans. Men tyvärr så visade det sig att detta inte var så uppskattat av alla, och det var väldigt svårt att försöka få ihop det. Trots att tanken va god, gick den inte igenom den här gången.

Men jag började istället utbilda mig själv, samtsigt som jag hade en del kontakt med dessa elektriker. Målet med detta är helt enkelt att kunna hjälpa mina grannar och vänner när de ställs inför problem med elektricitet som de inte har kunskap om. Här delar jag med mig av några av de viktigaste lärdommar jag fått hittils;

  1. Innan du arbetar med el – stäng av strömmen, VARJE gång
  2. Använd rätt utrustning – ta reda på vad du behöver för verktyg och utrustning för ett säkert utfört arbete
  3. Överbelasta inte eluttagen – håll koll på vad de klarar av
  4. Ha en regelbunden uppsikt över dina elinstallationer

Hoppas detta inlägg gav dig någon slags nyttig information som du kan använda dig ut av i framtiden. Jag kommer att fortsätta utbilda mig och utforska i det här ämnet. Jag har en tendens för att fastna för saker och tro det eller ej, men när jag väl djupdök i detta blev det rätt så intressant. Jag vågar till och med säga att det nästan är lite kul.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *